Ðáéäéêüò óôáèìüò Ðáé÷íéäïýðïëç Åðéêïéíùíßá ìå Ðáé÷íéäïýðïëç
Get Adobe Flash player

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Ο παιδικός σταθμός έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα
ΕΣΠΑ 2016-2017 & για το Κ.Δ.Α.Π.

 

OLGA2

Γράφει η παιδοδοντίατρος Όλγα Γ. Παναγοπούλου.

Λίγα λόγια για τα δοντάκια των μικρών μας φίλων....

Χρόνος ανατολής των παιδικών (νεογιλών) δοντιών.

Το πρώτο δόντι του μωρού εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα. Μπορεί όμως το πρώτο δοντάκι να εμφανιστεί στο στόμα αρκετά νωρίς, γύρω στους 4 μήνες ή σχετικά αργά γύρω στους 12 μήνες. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών έχουν συνήθως ανατείλει και τα 20 νεογιλά δόντια.

Χρόνος ανατολής των παιδικών (νεογιλών) δοντιών.

dontia

Γιατί πρέπει να φροντίζουμε τα παιδικά δόντια;
Τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αλλαγής τους είναι λάθος. Τα νεογιλά δόντια είναι απαραίτητα τόσο για τη μάσηση της τροφής όσο και για την ομιλία. Επιπλέον διατηρούν το χώρο για τα μόνιμα δόντια που θα τα διαδεχθούν, συμβάλουν στη διατήρηση του σχήματος του προσώπου και διαμορφώνουν ένα όμορφο χαμόγελο.
Τα οδοντιατρικά προβλήματα του παιδιού μπορεί να ξεκινήσουν πολύ νωρίς, με την εμφάνιση των δοντιών στο στόμα. Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι το υγιές παιδικό στόμα αποτελεί τη βάση για το υγιές στόμα του ενήλικα.
Τα τερηδονισμένα (χαλασμένα) νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα, το οποίο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των μόνιμων δοντιών. Επίσης μπορεί να επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού, όταν δημιουργηθούν φλεγμονές και αποστήματα που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί ακόμα και στο νοσοκομείο.
Η φροντίδα των παιδικών δοντιών
Ο καθαρισμός των δοντιών στο σπίτι γίνεται με μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστας περιεκτικότητας σε φθόριο 1000ppm σε ελάχιστη ποσότητα (o οδοντίατρος θα ενημερώσει τους γονείς για την ποσότητα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού) δύο φορές την ημέρα, η μία εκ των οποίων πρέπει να είναι οπωσδήποτε το βράδυ.


Πότε ξεκινούν να αλλάζουν τα παιδικά δόντια;
Περίπου τον 6ο χρόνο της ζωής του παιδιού αρχίζουν να αλλάζουν τα νεογιλά δόντια, ξεκινώντας με τα κάτω μπροστινά. Και περίπου την ίδια περίοδο ανατέλλουν πίσω από το τελευταίο παιδικό δόντι οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι. Το τελευταίο παιδικό δόντι αλλάζει στην ηλικία των 13 ετών.
Οι πιο συχνές νόσοι του στόματος
Οι πιο συχνές νόσοι του στόματος κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Η τερηδόνα και η ουλίτιδα προκαλούνται από τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας που σχηματίζεται επάνω στα δόντια όταν δεν καθαρίζονται σωστά.
Η τερηδόνα προκαλεί την προοδευτική καταστροφή των δοντιών. Τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα χρειάζονται την παρουσία στο στόμα υδατανθράκων και κυρίως ζάχαρης. Η πιο γρήγορη και εκτεταμένη καταστροφή των νεογιλών δοντιών από τερηδόνα παρουσιάζεται σε παιδιά που χρησιμοποιούν μπιμπερό με γάλα ή άλλα γλυκά ροφήματα κυρίως κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου.
Η ουλίτιδα αποτελεί την πιο συχνή παθολογική κατάσταση των ούλων στα παιδιά, με κυριότερα συμπτώματα την ερυθρότητα και τη διόγκωση των ούλων και συχνά την αιμορραγία κατά το βούρτσισμα.
Οδοντικό τραύμα
Όταν υπάρχει τραυματισμός παιδικών ή μονίμων δοντιών πρέπει να γίνεται άμεση αξιολόγηση του τραυματισμού από τον Παιδοδοντίατρο. Επειδή όμως πολλές φορές οι επιπτώσεις του τραυματισμού στα δόντια δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά μετά από χρονικό διάστημα που ποικίλει ανάλογα με τον τραυματισμό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η συστηματική επαναξιολόγηση του τραυματισμού τους επόμενους μήνες ώστε να προληφθούν επιπλοκές. Η ΕΓΚΑΙΡΗ και ΣΩΣΤΗ αντιμετώπιση βελτιώνει την πρόγνωση του δοντιού και περιορίζει την εμφάνιση ανεπιθύμητων συνεπειών.
Ο Παιδοδοντίατρος
Παιδοδοντίατρος είναι ο οδοντίατρος που έχει μετεκπαιδευτεί σε αναγνωρισμένα Πανεπιστημιακά προγράμματα ειδίκευσης στην Παιδοδοντιατρική. Η εκπαίδευση αυτή εξασφαλίζει μοναδική γνώση και εμπειρία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της στοματικής υγείας των παιδιών, των εφήβων και των ατόμων με αναπηρία.
Βασικός στόχος του Παιδοδοντίατρου είναι η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικής φροντίδας για το παιδί απαλλαγμένης από το άγχος και τον φόβο. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με ψυχολογικές τεχνικές και ειδικό λεξιλόγιο για την περιγραφή της θεραπείας που κάνουν τη διαδικασία απλή, κατανοητή και αποδεκτή. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια σχέση που βασίζεται στην ειλικρίνεια και στην εμπιστοσύνη.

Πρόληψη
Η τερηδόνα και η ουλίτιδα αποτελούν τα σημαντικότερα οδοντιατρικά προβλήματα στα παιδιά. Προληπτικά προγράμματα στο ιατρείο και στο σπίτι μπορούν όχι μόνο να περιορίσουν την εμφάνιση τους αλλά ακόμα και να αναστείλουν την εξέλιξή τους όταν βρίσκονται σε αρχικά στάδια.
Η πρόληψη ξεκινά με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού και περιλαμβάνει:
1. Οδηγίες στοματικής υγιεινής με συμμετοχή των γονέων
2. Παρακολούθηση της οδοντικής ανάπτυξης
3. Συμβουλές διατροφής και σωστής χρήσης φθορίου
4. Συμβουλές για τις στοματικές συνήθειες
5. Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών
Όλα αυτά εξασφαλίζονται με τακτικές επισκέψεις στον Παιδοδοντίατρο, ο οποίος θα καθορίσει τη συχνότητα τους ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.
Θεραπεία
Όταν τα δόντια έχουν τερηδονιστεί, ο Παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί σύγχρονα υλικά για την αποκατάστασή τους. Μερικές φορές ωστόσο, η εξαγωγή ενός δοντιού είναι αναπόφευκτη. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται η διατήρηση του χώρου που καταλαμβάνει το δόντι αυτό με ειδικά ορθοδοντικά μηχανήματα.
Συνοψίζοντας…
Η αποτελεσματική προστασία από την τερηδόνα και την ουλίτιδα επιτυγχάνεται με το συνδυασμό όλων των παραπάνω. Τις λεπτομέρειες για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να τις δίνει ο οδοντίατρος. Η έγκαιρη ενημέρωση και η εφαρμογή του σωστού προληπτικού προγράμματος, η καθοδήγηση από τον οδοντίατρο και η υιοθέτηση σωστών συνηθειών ( στοματικής υγιεινής αλλά και διατροφής) από νωρίς, θα εξασφαλίσουν τη στοματική υγεία του παιδιού όχι μόνο για το παρόν αλλά και για ολόκληρη τη ζωή του.

Για περισσότερες πληροφορίες:
• Ιστοσελίδα Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας
http://www.hspd.gr/Parents/
• European Academy of Paediatric Dentistry
http://www.eapd.gr/dat/82C0BD03/file.pdf
http://www.eapd.gr/dat/1722F50D/file.pdf
http://www.eapd.gr/dat/D052751D/file.pdf
• American Academy of Pediatric Dentistry
http://www.aapd.org/media/Policies_Guidelines/G_InfantOralHealthCare.pdf
http://www.aapd.org/media/Policies_Guidelines/G_Adoleshealth.pdf
http://www.aapd.org/media/Policies_Guidelines/G_FluorideTherapy.pdf
http://www.aapd.org/media/Policies_Guidelines/E_Injuries.pdf

 ΑΡΧΙΚΗΟ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Created 2012 ® by Παιχνιδούπολη